tonkoly-buzas-zabszelet-cukor-mentes-torta

Újévi fogadalom 2020

Fogyókúrázni fogok (most már tényleg), hetente háromszor edzőterembe járok, leszokom a dohányzásról, a fényképeket albumba rakom, nem beszélek ki másokat a hátuk mögött, otthon is rendesen felöltözöm, megtanulom beprogramozni a videót, és végre rendes pasit kerítek magamnak.”

(Forrás: Bridget Jones naplója részlet)

A felmérések alapján ma is a két legnépszerűbb újévi fogadalom: a fogyás és a boldogság. Ez pedig teljesen érthető is, ugyanakkor kissé összezavaró e kettő egymás mellé helyezése. Az ugyan, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben meglehetősen fontos tényező ahhoz a titokzatos boldogság dologhoz. A fogyókúrázásról azonban sok minden eszébe jut az embernek, csak a boldogság nem. Inkább a hiány, az önsanyargatás, a hisztik, a feladások és újrakezdések…

Mint nagyvárosi budapesti cukrászda (és annak a problémakört ismerő női tulajdonosai) már-már kötelességünk, hogy hangot adjunk így az év eleji fogadalmak közepette, hogy a fogyókúra nem önsanyargatásról szól, hanem a tudatosságról. Mit és mikor.

Induljunk tehát neki így a dolognak: “Szuperül nézek ki így is, de jó lenne energikusabbnak lenni.” Legyen akkor több rost és vitamin a fogyasztott élelmiszerek sorában. Nem kell lemondani semmiről, csak válasszunk ügyesen.

Íme a segítség:

1.     Miért érdemes elhagyni a finom lisztet és teljes kiőrlésű vagy gluténmentes tortával kényeztetni magunkat? A  búzafinomliszt magas feldolgozottsága miatt 75%-kal kevesebb rostot, 10-50 %-kal kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, fehérjetartalma is némileg kisebb, mint a teljes kiőrlésű változatnak. Egyszerűen túlságosan feldolgozottak, így kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, ellenben magas a kalóriatartalmuk, kis mennyiség fogyasztásával is nagy energiabevitelt érünk el. Ennek következtében könnyen alakul ki túlsúly, elhízás.

Ezzel szemben mi a gluténmentes tortáinkba természetes őrleményeket használunk fel (pl. darált dió, mandula liszt, nyílgyökér…stb.), amelyek magas rost és vitamin tartalma.

A második szabály pedig legyen a türelem és önmagadra figyelés. Még az újévi fogadalmaknál is fontos szem előtt tartani, hogy egy év hosszú. Ami nem azt jelenti, hogy ráérünk holnap nekikezdeni, hanem azt, hogy van időnk belejönni. Keressük meg azokat az élelmiszereket, amelyekkel igenis tudjuk magunkat kényeztetni, de nem mennek ellene az újévi célkitűzésünknek. Válasszatok bátran cukrászdánk gluténmentes torta kínálatából.

2.     Mi a helyzet azonban a cukorral? A fogyókúra alap ellensége? Mi a helyzet a cukormentes tortával?

Fontos, hogy amikor cukormentes tortáról beszélünk az azt jelenti, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz. A cukor azonban ellenség, a kérdés inkább az, hogy mennyit és milyen formában viszünk be a szervezetünkbe. A cukormentes torták nem tartalmaznak kristálycukrot, amely könnyen felszívódó glükózból és fruktózból épül fel. Felszívódás után az emésztőrendszerből a vérbe kerül, megemelve annak cukorszintjét, majd a hasznosulás helyére szállítódik, ahol energiát állít elő belőle a szervezetünk. Már kis adagban is azonban túl sok „üres kalóriát” jelent, ami túlsúlyt, elhízást eredményez, plusz ad egy kis cukorsokkot, ami gyorsan megnöveli a vércukorszintet, majd hirtelen esése következtében rosszkedvűek és éhesek leszünk. És már ott is vagyunk abban az ördögi körben. A cukormentes torta nálunk az esetek nagy többségében maltitolt, azaz kukoricakeményítőt tartalmaz édesítő szerként, amely lassan szívódik fel, így a vércukorszintet csupán kismértékben emeli, illetve a szervezet nem ismeri fel gyors szénhidrátnak, ezért az emésztést nem követi a zsírok lerakódása a májban és az izmokban. Ezenkívül pedig természetesen, ha cukormentes torta, akkor ott vannak a gyümölcsök és a bennük rejlő cukrok, amelyek azonban igen alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, melynek nagy előnye, hogy nem hizlal.

Kóstolgasd tehát bátran cukormentes torta kínálatunkat és keresd meg a kedvencedet!