First Image

Bemutatkozás pár szóban

„Az élet bizonytalan, kezdje a desszerttel.”- jelmondattal nyitotta meg ajtaját 2008-ban a Major cukrászda. A városi forgatag, az irodaházak és Budapest egyik legszebb természeti területének találkozásánál elhelyezkedő kézműves cukrászda Mézikés cégérével várja a rohanó világban élő embert egy munka utáni finomsággal vagy a lehetőséggel, hogy egy szelet sütivel kedveskedjen szeretteinek. Igyekszik tehát egy mosolyt és egy élettel teli pillanatot ajándékozni vendégeinek.

Nagyné Haán Bernadett és Kiss Károlyné Zsuzsa tulajdonosok nem véletlenül választották ezt a sort cukrászdájuk és munkájuk filozófiájának meghatározásához. Mind a megnyitásához vezető út, mind pedig a mindennapi munka menetét is meghatározta, és meghatározza a mindig előretekintés eszméje és a jelen lehető legteljesebb kihasználásának célja. Még frissen végzett szakmunkás tanulóként hozta össze a sors a két lelkes fiatalt, akik az első pillanattól kezdve álomként hordozták magukban egy saját cukrászda lehetőségét. Az álomból azonban csak közel 20 év után lett terv, majd cukrászda. Közben férjhez mentek, édesanyák lettek, elvégezték a főiskolát, mestervizsgát tettek, utaztak és tapasztaltak, meglátogatták Franciaországban és Svájcban a Relais Dessert egyesület cukrászdáit, oktatták a szakmát valamint több tankönyv és kiadvány megjelenésében segédkeztek, mint írók illetve lektorok. Végül azonban újból egy irányba terelődtek a Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola tantestületében. Két év közös tanítás után konkretizálódott a cukrászda terve, majd újabb két év következett, amely során a tökéletes helyet igyekeztek fellelni, hogy megteremtsék azt a családias és vidám légkört, ami ma jellemzi a Major cukrászdát. A pedagógus múlt valamint a szakma iránti tisztelet és elkötelezettség hajtja előre munkájukat, és inspirálja az állandó újítás felé a cukrászda kínálatát ízvilág, reformista törekvések és esztétikai értelemben egyaránt. A kínálatban ugyanis fellelhetőek saját fejlesztésű cukormentes, gluténmentes illetve magas rosttartalmú készítmények is. Olyan termékek tehát, melyek a legújabb kihívásoknak és elvárásoknak megfelelően követik a vendégsereg ízlését és elvárásait.

Az alapanyagok kiválasztása és a kínálat kialakítása szempontjából a minőség kritériuma mellett, mindig nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, terményeket helyezzék előtérbe. Mindemellett a jövő cukrászgenerációjának képzését továbbra is missziójuknak tekintik. A náluk nevelkedő szakképzésben és felnőtt oktatásban résztvevő tanulókat az egyéni látásmód és a minőség fontosságára, valamint a jól elvégzett feladatok örömére nevelik.

A kulcsszavak tehát: minőség és kreativitás. Nem lemásolni vagy követni a nemzetközi trendeket, hanem a hazai lehetőségek és adottságok között megteremteni azt a magyar cukrászatot, amely a nemzetközi szférának egyéni színezetű ugyanakkor szerves része lehet.

Ezen elvek vezérelték a 2013-as országtortájának: a Milotai Mézes Diótorta receptjének megalkotását is. Gondosan kiválogatott alapanyagok, és hosszas kísérletezés előzte meg a győztes torta megszületését. A világhírű magyar milotai dió, mint alapanyag határozta meg a két könnyed és egy roppanós matériából álló torta ízvilágát.