Bár már megyünk át az őszbe, de még mindig melegek a napok, és a szívünk még a nyaraláson időzik. Őrizzük meg a nyári hangulatot sütemény rendelés vagy torta rendelés esetén is.

Az olasz ízvilágot sokan szeretjük, ami nem csak a pizzát, a cannolit, a focacciat vagy carbonarat jelenti, hanem édességek tekintetében is van mit tanulni az olasz gasztronómiától. Mi is ezt tettük, és két igazán olasz finomságot egyesítettünk egy süteménybe.

A tiramisu…

Mindenki nagy kedvence bizony olasz eredetű. Sokan szeretik nem csak enni, de készíteni is a tiramisut, hiszen egyszerű, könnyed és sütés nélkül elkészíthető. Az ízvilága pedig a hideg, kávés habnak köszönhetően frissítő a nyári napokon. Nem meglepő, hogy nekünk is ez a finomság jutott eszünkbe, amikor egy szuper nyár végi torta rendelésre is tökéletes süteményt szerettünk volna kidolgozni.

Történelem lecke a sütemény rendelés mellé…

Ha már az olasz hagyományokról beszélünk, akkor azért érdemes egy gyors pillantást vetni arra, hogy honnan is származik a tiramisu. Az egyik legismertebb története a süteménynek az olasz Siena városához köthető. 1723-ban az akkori uralkodó, Cosimo III de’Medici a városba látogatott, ahol a helyiek ezzel az édességgel készültek neki a különleges alkalomból. Bár az akkori recept szerint nagyjából borba áztatott piskóta volt sárgakrémmel a tetején. Ezt követően az 1930-as években is felbukkant ez a finomság, kicsit alakítva az ízvilágon, de még a kávé íz nélkül. A modern tiramisu az 1960-as évek végén vált azzá, amit jelenleg is ismernek a világon. A szintén olasz Treviso városában készült el Roberto Linguanotto (Loli) cukrászmester jóvoltából a ma is ugyanúgy működő Le Beccherie étteremben, aminek Ado és Alba Campeol volt a tulajdonosa. Ám először leírva a recept csak 1983-ban lett, mikor Giovanni Capnist „I Dolci del Veneto” könyvében megjelentette. Ezután terjedt el világszerte, és szeretik a legtöbben a mai napig.

A Limoncello…

Egy igazi nyári frissítő finomság, ami Olaszországról eszünkbe jut az a citromos ízű likőr, a Limoncello, bár az eredete ennek is sok változatban létezik. A változatok egy része nem is Olaszországban eredezteti a recept kitalálását, hanem egyesek szerint a születési helye Capri, ahol Massimo Canale üzletember családjához köthető, aki 1988-ban jegyezte be az első „Limoncello” védjegyet. Mások szerint egy Azzurra szigetén található kis panzióban született, ahol egy Maria Antonia Farace nevű hölgy gondoskodott egy citrom- és narancskertről és ő kísérletezte ki a receptet. A sorrentói tengerparton azonban az a történet járja, hogy az 1900-as évek elején a sorrentói nagycsaládosok mindig gondoskodtak arról, hogy illusztris vendégeik megkóstolják a hagyományos receptjük szerint készült Limoncellót. Ugyanakkor vannak, akik emlékeznek a parasztok és a halászok szokására, akik reggelente egy kis citromlikőröket ittak a hideg ellen. Megint mások pedig szorgalmas szerzetesekről beszélnek, akik behozták a köztudatba ezt a fajta likőrt. Bári is az igazság, teljesen bizonyos, hogy egy nagyon különleges és egyedi italról van szó. Tehát ki tudja, de szeretjük és az olasz hangulathoz elengedhetetlen…

Torta rendelés és olasz életérzés…

Ha tehát torta rendelésen gondolkodtok, vagy csak betértek a cukrászdánkba süteményt rendelni, akkor érdemes megfontolni ezt a kávés ízvilágú, könnyű mascarpone krém alapú finomságot, amely a Limoncelló citromos zamatával párosítva könnyed nyári hangulatba varázsol vissza minket. És nem az alkoholtartama miatt:)

a