Őszi ünnepeink is jó lehetőséget adnak, hogy sütemény rendeléskor valami újat, izgalmasat próbáljunk ki. Milyen ízekben, formákban érdemes gondolkodni Halleweenre?

Mindenek előtt azonban egy pár gondolat erről a megosztó ünnepről. Sokan úgy gondolják, hogy ez az amerikai kommercionalizált ünnep csak újabb ok arra, hogy mindenfélét adjanak el nekünk. Mások jó lehetőséget látnak benne, hogy rémisztő jelmezt húzzanak, és összegyűljenek a barátokkal. Vannak olyanok is, akik ki nem hagynák a tökfaragást a gyerekekkel.

Honnan ered ez a tökös sütemények rendelésére, és ijesztő jelmezek viselésére feljogosító ünnep?

A halloween egy legalább háromezer éves kelta hagyományban a Samhain ünnepben gyökerezik, melyet a brit szigeteken és a mai Franciaország északi részén élt pogány népek október 31-én tartottak. A hiedelem szerint ezen az estén az élők és holtak világa közötti határ elmosódik, így a halottak szellemei visszatérnek kísérteni a Földre. Ez a hagyomány keveredett később a római katolikus ünnepekkel.

Node miért van tele a mi süteménykínálatunk is tökkel? Honnan ered a töklámpás hagyománya?

Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, a Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: távol tartotta a gonosz szellemeket, és utat mutattak szeretteink kóborló lelkének, hogy hazatalálhassanak.

Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor azonban Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ámde a pokolba se, mert az ördög haragudott rá. Az ördög azonban egy izzó fadarabot adott a pokol tüzéből Jacknek, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Ezt egy tökbe tette. Így lett a töklámpás a kóborló lelkek jelképe, és ezért díszíti vagy ízesíti nálunk is a sütemény rendelés esetén a tök a finomságokat.

Mi ért jó azonban a tököt nem csak dekorációként használni sütemény rendelés esetén?

Amellett, hogy a sütőtöknek finom az íze, számtalan pozitív élettani hatása is van, amiért érdemes belőle minél többet fogyasztani. A sütőtök tele van vitaminokkal, mint például A-, és C-, E-, B2-vitaminnal. Tartalmaz magnéziumot, vasat, a kalóriatartalma pedig viszonylag alacsony. A sütőtökben olyan anitoxidánsok találhatóak, mint az alfa-karotin vagy a béta-karotin, amelyek semlegesíthetik a szervezetben a szabad gyököket.

Nagy örömmel használjuk tehát mi is a tököt dekorálni és ízesíteni süteményeinket!